HLM were appointed to undertake the scheme for the Wilberforce Health Centre and Albion Square. The initial feasibility was an urban study of the Albion area of Hull City Centre carried out by HLM.

Design Approach

The master plan identifies the need for a high-quality public realm square around which civic, retail and commercial buildings are configured to achieve a diverse mix of uses making Albion Square a viable addition in the city centre long term future.

The master plan and detail proposals of Albion Square met Hull Forwards regeneration aspirations as well as integrating with the rich character of the historical building stock of the area. Wilberforce Health Centre on the north western edge of the square is the first phase of the development for Hull City Care.

The Square is predominantly hard landscaping using natural stone, urban tree planting, bold street furniture, signage and lighting. The scheme integrated the health centre within the public realm, providing compliant access with steps and ramp configurations due to the raised finish floor level of 600mm to address the flood issues of the site being in a high-risk zone. The health centre café is positioned on the square facade to benefit from an alfresco café space adding to the ambiance and activity within the square. The team at HLM were responsible for the design, planning and production information for the scheme. The project was procured under a LIFT, PPP procurement route contract which HLM’s appointment continued to have a design lead input during the construction period.