A luxury residential development of 129 homes in Central London with a residents courtyard with private ground floor patios, water feature, communal seating space, play space and living wall incorporating artwork.

Design Approach

Our design approach was to create an urban oasis where residents could enjoy a luxurious external space, protected from the noise and pollution of the city streets.

We developed a proposal for a living wall as a back drop to the courtyard space and as environmental mitigation, cleansing the air of traffic pollution in the adjacent Romney street. Woven through this living wall was a specially commissioned sculpture in classical bronze entitled ‘Vyner Tree’ by artist Tom Price. At the base of the tree are three rocks cast from water-worn stones designed as sensory play sculptures.

The centrepiece of the courtyard is a reflection pool, designed to provide cooling to the urban space as well as gentle noise to attenuate traffic noise and conversations within the space. A stepping stone walkway leads to a raised seating area in the sunniest part of the courtyard and furthest away from the ground floor apartments.

Each ground floor apartment benefits from a small terrace protected from the main space by hedging and planting at ground level while a line of cube headed trees provides privacy from above.

The planting is a contrast between formal clipped trees and hedges and soft perennial species which move in the wind and filter the light.