Sector Overview

Positively shaping the way we live and the communities we serve

Historically, we lived in village communities formed through intimate relationships and common interests in a built environment where everyone knew and supported one another. Our design philosophy focuses on re-instating these important support mechanisms within our communities; representing the fulfilment of the natural desire to help positively shape the way we live and the communities we serve, improving our quality of life in a way which is compatible with the interests of future generations.

David Cafferty is our sector lead for Living and Communities.

Case Study | Living and Communities

St Dunstan’s house

Case Study | Living and Communities

Student Village, University of St Andrews

Case Study | Living and Communities

Hollis Croft, Sheffield

Case Study | Living and Communities

Tigh na Croit Passivhaus

Case Study | Living and Communities

Greenwich The Movement

Case Study | Living and Communities

Chelsea Green Regeneration

Case Study | Living and Communities

Bermondsey Works

Wellington House

HLM were appointed as Lead Design Consultant to carry out the full detailed design and construction of this prestigious high-end residential project. As part of the design process, HLM proposed an alternative solution which added substantial development value to the previously consented scheme, achieving additional bedrooms at every level, as part of a revised core strategy and space planning approach. The scheme provides approximately 60 flats, designed and specified to the highest standards in line with the expectations of the London Prime Residential Market.

Horseferry Road

HLM were appointed to optimise and deliver the scheme form a previous Planning Consent, which the client obtained with the purchase of the site. The process commenced with an extensive re-configuration of the layouts to create substantial additional value through optimum design solutions within the constraints of a Section 73 planning process. This was achieved through design efficiency, optimising first impressions and spatial experience as well as enhancing aspect and views to local landmarks and open spaces, including views to the Houses of Parliament.