The new medical school will be the most sustainable on the Lincoln University campus, designed to meet BREEAM Excellent environmental standards with the aspiration to be a carbon neutral development.

Design Approach

A project where the client’s ambitious environmental sustainability goals will be realised through a holistic approach that considers people as well as materials and energy.

Housing lecture theatres, laboratories, clinical and prosection anatomy suites including mock consultation rooms to simulate hospital wards or a GP surgery, the new medical school for Lincoln University enables medical students to experience real life situations encountered by those in the medical profession.

The scheme has been modelled to create the optimal sustainable environment through informed decisions on site layout, massing, orientation, building fabric, elevational treatment and Integrated renewable energy systems. To further enhance students mental health and wellbeing the scheme uses biophilic design principles including natural lighting and ventilation, visual links to natural landscape features and natural materials.

“It represents more than just a building - it is a commitment to current and future communities in Lincolnshire to develop sustainable healthcare for the region”

Professor Mary Stuart, University of Lincoln Vice Chancellor