The Royal Artillery Barracks built in 1792, at Woolwich are Grade II Listed and were the former home of the Royal Artillery. Famous for having the longest continuous façade in the UK at 340 yards long, the refurbishment was part of a wider strategic approach to the Woolwich Barracks and the military estate in the London area to improve living accommodation across the military establishment to ensure high quality living and working environments.

Design Approach

Through regular stakeholder engagement with the MOD, Defence Estates, English Heritage and regimental representatives, HLM were able to deliver a project that upheld the legacy of the army in Woolwich for years to come.

Stakeholder engagement was sought from the outset and was a crucial component of the development of Woolwich Barracks. As a result, regular meetings were held with the MOD, Defence Estates, English Heritage and regimental representatives which explored risks and potential problems that may arise on a live site and worked to ensure that all works were coordinated. Construction work had to work around ceremonial duties therefore it was essential that a detailed phasing plan was agreed with the different stakeholders

A feasibility study was conducted to assess the programme, which could be included within the existing artillery barracks with a number of option appraisals put forward. A key consideration of the feasibility study was to establish a dialogue with English Heritage at an early stage. The reasoning for this was twofold. One, was to use the consultations as support for the planning application and two, it was a way to manage the rich heritage of the estate as the work carried out at Woolwich Barracks will uphold the legacy of the army in Woolwich for years to come.

The proposed scheme has therefore taken into account the advice given and incorporated recommended best practice within the existing operational and site constraints, particularly within the context of Grade II Listed Building, where reasonable.  An access log book was prepared for the site and is established to continuously monitor the design and in the future to obtain ongoing feedback from users, visitors etc in the form of informal discussions and a questionnaire.

A critical component in the construction and site setup at Woolwich Barracks had to be security. As a military site Woolwich Barracks is affected by CTM Requirements (Counter Terrorist Measures) and a specialist consultant was appointed to produce a report which recommended specific upgrades to parts of the buildings structure and fabric depending on their location within the site. As a result, the single glazed aluminum sash windows on the rear elevation were completely replaced with double glazed timber sash windows, complete with secondary glazing and blast film, which in addition providing blast protection, reduced the overall heat loss of the building.

DREAM is an environmental assessment method used by Defence Estates with a number of criteria designed to match BREEAM and which utilises a rigorous approach to sustainability. Woolwich Barracks, achieved a DREAM rating of ‘Excellent’. This was achieved by retaining the existing building fabric, upgrading the existing heating and power systems with new and by replacing the existing roof to meet the requirements of Approved Document L. These upgrades significantly improved the thermal performance of the building.

Woolwich Barracks - Defence Project by HLM Architects
Woolwich Barracks - Defence project by HLM Architects