Winner of the Education Award at the Glasgow Institute of Architects (GIA) Awards and Project of the Year, Pupil/Student Experience Award, and Highly Commended in the Inspiring Learning Spaces category at the Learning Places Scotland Awards 2021. The new learning and teaching hub will provide state-of-the-art learning and teaching facilities for over 2500 students in a highly sustainably BREEAM Excellent building that sits at the heart of a conservation area.

Design Approach

The new learning and teaching hub, which forms the initial phase of this expansion programme, will create a signature gateway building at the heart of the expanded Campus based on active learning pedagogies.

The University is undertaking an ambitious expansion programme to further enhance its global standing and provide a positive impact on the community it serves. The design has been inspired and driven by user consultation at every level, emphasising the student experience to provide an environment that is open and accessible for all.

Its mixture of lecture theatres, small group rooms, breakout and study areas reflects a growing trend in making faculty areas more bespoke, and focussing general teaching in a shared learning hub that embraces new teaching pedagogies and optimises space utilisation.

To fully understand the user aspirations, HLM visited exemplar schemes in Australia with the University, and then trialled new learning pedagogies in a series of pilot rooms in an adjacent building. This has enabled HLM to work with academics to test new approaches such as flipped classrooms and TEAL spaces and define the FF&E and IT needed to support this.

The resultant scheme, which opened its doors in April 2021, improves cohesiveness and connectivity across the campus in a building that showcases formal and informal learning and teaching through a welcoming, open environment and encourages students to linger – a sticky campus.

Read the press release of its opening here. 

Interior Design

Our Interior concept reflects the design philosophy of the building…… People, Place, Purpose.

The interior design also has a unique and distinct character – one that reflects the design philosophy of the building…… People, Place, Purpose.

Our team of interior designers created a scheme that allows for a stimulating and vibrant space to learn, relax and socialise.  Exciting and flexible spaces made up by a number of zones create different learning settings which facilitate new pedagogies.  This was achieved by using simple palette of materials (concrete, rust coloured metal panels, timber, plaster, glass) creating a “Scandi industrial” vibe which also includes a beautiful screen wall of external fins.

Colour accents were taken from the Glasgow sky, the colours reflecting the unique light particular to the west of Scotland, burnt oranges, yellows and blue hues allowing a ‘sense of place’ to be created.

The furniture selected creates a playful and exciting learning landscape with fitted and loose furniture using birch ply, timber, metal and fabrics in complementary colours to the large orange drums and vertical fins. Much focus went into the right choice of materials and colours which help capture the student vibe and the University’s vision.

“This is a world-leading learning and teaching facility which will further enhance our offering for students at Glasgow, putting technology, connectivity and accessibility at the heart of the learning experience. Named after the pioneering James McCune Smith, the first African American to be awarded a medical degree and an alumnus of the University, it will ensure future generations of students from a broad range of backgrounds are able to benefit from a University education at Glasgow.”

Professor Sir Anton Muscatelli, Principal and Vice Chancellor of the University of Glasgow

“HLM have been both inspirational and innovative but have at all times tempered that with an understanding that the space needs to be practical for end users and ultimately delivered within programme and budget…What set HLM apart is their positive attitude and their desire to build collaborative working relationships and the exchange of ideas.”

Nicola Cameron, Assistant Director of Estates Glasgow University

“Located at the heart of the campus, the new James McCune Smith Learning Hub has been designed to deliver an exceptional student experience within a dynamic learning environment. With a variety of interactive teaching and active learning spaces it will support a motivated, vibrant, and diverse community of learners and academics to evolve efficient and effective learning methodologies through both group and individual study. We are delighted to have worked with the University in the development of this project and look forward to seeing it coming alive as it welcomes more students and faculty over coming weeks and months.”

Andy Nicoll, Project Architect,

James McCune Smith Learning Hub, University of Glasgow

James McCune Smith Learning Hub, University of Glasgow

Related projects

Keele University Digital Innovation Centre HLM Architects
Case Study | Education

Keele University Innovation Centre 7

Read more
Case Study | Living and Communities

Hollis Croft, Sheffield

Read more
Case Study | Education

Social Sciences Hub

Read more
Lee Fuller, WordPress Development, UK